11 Manfaat Vivix Membantu Pesakit Kronik Bertahan dan Melawan Penyakit

Masa zaman nenek moyang kita untuk kekalkan kecantikan (awet muda) dan kecergasan sering dikaitkan dengan pemakaian susuk. Susuk pula sepertimana kita maklum ia HARAM dan menjurus kepada syirik kerana melalui pemujaan kepada makhluk lain selain Allah S.W.T.

Vivix, salah satu ciptaan oleh saintis Shaklee yang cik mien suka rekomenkan kepada mereka yang ingin cantik dan boleh dikatakan sebagai ‘susuk moden’. Namun, Vivix ni tidak melalui sebarang pemujaan ye kerana banyak kajian yang telah dijalankan menunjukkan Vivix membantu pengguna kembali ‘muda’.

Diperaku selamat dan halal kerana ramuan semulajadinya yang tiada perasa tiruan, tiada pewarna tiruan, tiada pemanis atau bahan tambahan lain.

3 ciri-ciri Penting Vivix adalah…

 • ia 10 kali lebih hebat dari resveratrol
 • satu hidangan Vivix bersamaan khasiat 100 gelas wine merah(kumpulan anggur)
 • 25 tahun lebih muda dan sihat dari usia sebenar

Kandungan resveratrol di dalam Vivix ditemui pada tahun 2006 dan seterusnya Vivix diformulasikan pada tahun 2008 melalui hasil kajian Dr Sinclair dari Harvard Medical School. Sebelum tu, kajian untuk menghasilkan Vivix ni telah memakan masa bertahun-tahun dan sebanyak 2500 kajian telah dihasilkan.

Vivix Penyelesaian Kepada Masalah Penuaan

Sebelum tu elok cik mien terangkan apakah yang difahamkan dengan proses penuaan.

Proses Penuaan adalah proses yang mempunyai hubungkait dengan umur seseorang. Di mana semakin bertambah umur, semakin berkurang fungsi-fungsi organ tubuh.

Oleh itu kita kena tahu faktor yang menyumbang kepada proses penuaan. Ada 5 faktor yang telah dikenalpasti iaitu…

 • Penuaan yang diprogram- pada sesuatu peringkat pembahagian sel dan rangsangan saraf akan terhenti.
 • Kerosakan DNA- apabila usia meningkat, semakin banyak DNA yang rosak dan tidak boleh diperbaharui oleh badan secara semulajadi.
 • Kerosakan sel akibat radikal bebas-Faktor pencemaran luar seperti sinaran ultra ungu, asap rokok, zat kimia dalam makanan dan bahan pencemar lain menyebabkan semakin banyak radikal bebas terhasil manakala badan tidak mampu meneutralkannya.
 • Penurunan metabolisme protein-Pertambahan usia menyebabkan sel tidak menerima protein yang secukupnya untuk membina dan memulihkan tisu badan.
 • Kerosakan sel keseluruhannya-sel mengalami kerosakan akibat jangkitan kuman, kurang nutrisi dan pelbagai faktor lain.

Jadi di sinilah peranan Vivix kerana ia membantu untuk melambatkan proses penuaan dengan melindungi dan memperbaiki sel DNA.

Hubungan sel dan DNA

Boleh disimpulkan di sini sekiranya kita hendak melambatkan penuaan tubuh badan, kita perlu membaik pulih sel dan DNA dalam badan kita.

img_8678

 

DNA adalah asid deoksiribonukleik, yang membawa maklumat berkaitan genetik sesuatu sel. Ia merupakan komponen utama kromosom dan merupakan bahan yang menghasilkan gen.Tahukah anda manusia mempunyai 46 kromosom yang mengandungi 22 kromosom somatik dan 1 kromosom seks (XX atau XY)?

pembentukan-dna

DNA juga membentuk organ badan kita kerana ia pembawa maklumat genetik. Ia berperanan dalam mewariskan sifat sel ke sel yang lain. Gen-gen membawa maklumat untuk membentuk protein tertentu. Sel adalah gabungan struktur fungsi fisiologi yang terkecil dari semua organisma hidup.

Kandungan Vivix- Ramuan semulajadi

Bahan utama Vivix dirumuskan kepada 4 yang utama iaitu;

muscadine-grape

 • Anggur-Muscadine Grape, mengandungi phenolic (resveratrol dan guercetin) dan ellagic acid. Kelebihan anggur jenis ini berbanding anggur yang lain ialah bertindak menghasilkan respon dengan mengurangkan inflamasi, membaik pulih kesihatan jantung dan organ lain serta gabungan phenolic dan ellagic acid sebagai anti penuaan dan bahan anti kanser.

elderberries-vivix

 • Beri-European Elderberries, mengandungi flavanoids. Kelebihan beri ini ialah ia berfungsi sebagai antioksida dan mengurangkan kolesterol, dapat meningkatkan sistem imun badan dan membaik pulih penglihatan. Nutrisi daripada beri jenis ini, ia membekalkan phytonutrien semulajadi yang terdiri daripada flavanoid, tannin, asid amino, carotenoids, rutin, vinurnic acid, Vitamin A, B dan C.

polygonum-cuspidatum

 • Buluh-Polygonum Cuspidatum, mengandungi resveratrol  (anti-oksida yang kuat). Kelebihan polyganum atau dikenali sebagai Japanese Knotweed atau Mexican Bamboo ialah ia juga mengandungi resveratrol yang merupakan anti-oksida sangat kuat, dikesan dapat melambatkan penuaan serta memelihara kesihatan jantung. Dari segi nutrisi, ia membekalkan badan kita Vitamin A, C dan falvanoid rutin, potassium, zink dan manganese.

purple-carrot

 • Lobak-Purple Carrot, mengandungi anthocyanin & lutein (sumber antioksida terbaik daripada sayuran ungu). Anthocyanin di dalam lobak ini membantu untuk melawan kanser kolon, tingkatkan kesihatan mata dan membantu membaik pulih mereka yang kencing manis.Purple Carrot yang mengandungi lutein ini juga membantu memberi perlindungan daripada kanser kolon. Dari segi nutrisi, ia membekalkan Vitamin A, B, C dan E, bebas lemak, tiada lemak dan lemak tepu, rendah sodium dan fiber terbaik.

Bagaimana resveratrol berfungsi kepada tubuh manusia?

Resveratrol, adalah sejenis polyphenol yang dipanggil phytoalexin. Sumber resveratrol banyak terdapat pada anggur, beri dan kacang. Ia merupakan sejenis bahan yang terhasil daripada tumbuhan apabila bertindakbalas terhadap serangan penyakit. Resveratrol di dalam tumbuhan berfungsi melindungi tumbuhan tersebut daripada serangan penyakit kulat, kerosakan, kecederaan dan cuaca yang ekstrem.

Ada 4 mekanisme Vivix bertindak ke atas…

 • Kerosakan DNA -Setiap sel tubuh kita terdedah kepada serangan yang akan merosakkan DNA. Serangan ini merosakkan pangkalan data genetik yang mana ia akan menganggu fungsi sel.

  Vivix berperanan untuk melindungi dan membaiki selular DNA.

 • Pengawalan genetik, Pengawalan genetik menyumbang kepada deteriorasi (kemerosotan) umur pada tahap sellular. Vivix mengaktifkan satu pengawalan genetik yang membantu melambatkan penuaan.

  ramuan vivix mampu mengaktifkan satu pengawalan genetik

 • Pengeluaran Tenaga, Mitochondria(penjana tenaga)di dlm sel menghasilkan tenaga yang kita perlukan. Tetapi apabila kecekapannya menurun fungsi sel juga menurun.  

  Vivix menggalakkan biogenesis untuk tingkatkan tahap tenaga dalam sel.

 • Penimbunan protein AGE, AGE merupakan singkatan dari Advanced Glycation Endproducts, zat ini dibentuk dari lebihan gula dan protein yang saling berikatan. AGE berasal dari 2 sumber yang kita makan dan dari penghasilan dalam tubuh.Sekiranya kita makan makanan dengan kadar gula tinggi (Glycemic Index Yang Tinggi) maka ia akan menggalakkan pembentukan AGE. Contoh penyakit yang perlu berjaga-jaga akibat protein AGE adalah penyakit kanser, Alzheimer, diabetes, penyakit jantung, tekanan darah tinggi, gangguan ginjal, gangguan visual, strok dan gangguan kulit. Penimbunan berlebihan protein AGE ( Advanced Glycation End Products) boleh menyebabkan kerosakan tahap sellular yang akan menggangu keutuhan sel.

  Ramuan Vivix 10x lebih kuat daripada resveratol dapat melambatkan pembentukan protein AGE

11 Manfaat Utama Vivix

Melalui 4 mekanisme yang cik mien terangkan tadi, Vivix membantu tubuh badan kita dengan…

 1. Melawan Penuaan Selular
 2. Membantu dan Mengawal Perkembangan Sel-sel Abnormal
 3. Membantu dan Mengawal kandungan Gula dalam darah
 4. Membantu dan Mengawal berat badan
 5. Menggalakkan perkembangan sel-sel baru
 6. Membantu meningkatkan sistem imun badan
 7. Menyokong kesihatan kardiovaskular
 8. Menyokong kesihatan saraf
 9. Menyokong kesihatan sendi
 10. Menyokong kesihatan sel-sel mata
 11. dan membantu menyokong kesihatan keseluruhannya.

Cara Pengambilan Vivix

 • 1 sudu teh sehari (15ml) atau 2 sudu teh jika penyakit kronik
 • Boleh minum terus atau dilarutkan dalam air
 • Diambil selepas makan
 • Banyakkan minum air sekurang-kurangnya 2-3 liter sehari

Siapa Yang Boleh Dicadangkan untuk Mengambil Vivix?

Semua orang sesuai kecuali

 • Ibu mengandung, kerana ia akan mengubah DNA dan hormon, di mana ia diperlukan oleh ibu mengandung pada kadar yang tertentu
 • Pesakit kanser yang sedang menjalani kemoterapi.  Sekiranya Vivix diamalkan semasa kemoterapi, sel-sel kanser akan lebih lambat musnah dari sel yang baik dan dalam erti kata lain Vivix bertindak melindungi sel-sel kanser pula. Jadi untuk lebih efektif, pesakit kanser seeloknya ambil selepas kemoterapi dan pada masa ini Vivix akan bertindak dengan membantu mengecilkan sel-sel kanser
 • Kanak-kanak di bawah umur 2 tahun

Sebab utama Vivix tidak dicadangkan untuk ibu mengandung adalah kerana Vivix ini tidak diuji ke atas mereka jadi sekiranya kita mengambil sewaktu hamil, sebarang risiko adalah tanggungan sendiri. Dan Vivix juga tidak diformulasi untuk kanak-kanak jadi sekiranya anda berikhtiar dengan Vivix, ia adalah risiko sendiri.

Fuh lega cik mien bila dapat berkongsi info Vivix dengan anda semua. Diharap anda dapat memahami dan menyelami betapa bagusnya Vivix ini untuk diamalkan setiap hari sebagai antioksida badan kita.

Cik mien nak sambung testimoni Vivix di entri lain sebab ini pun dah panjang. In sha Allah cik mien cuba terangkan bagaimana Vivix membantu mereka yang pernah mengalami kesakitan dan sekarang hampir sembuh dengan Vivix.

Apapun ikhtiar tu sangat penting dan sebaiknya selepas kita berusaha, tawakal dan bergantung kepada Yang Pencipta.

-xoxo-

Mien

Shaklee ID: 1094977

PM/WA : 0123813525

FB Page : Healthy Inside.co

COD: Kajang | Bangi | Putrajaya

 

 

 

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.