Cara Memilih Detoks dan Menu Yang Sesuai untuk Beginner

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Ceria,

Cik Mien baru baca satu artikel yang mendedahkan detoks dengan minum air lemon, adalah cara detoks yang salah. Pendapat ini adalah hasil kajian daripada Dr. Ians Musgrave yang menyatakan tiada keperluan untuk meminum air lemon kerana badan kita sebenarnya mampu membuang toksin secara alami.

Detoks Minum Air Lemon

Macam-macam hal sekarang ni kan, yang mana banyak orang dah terpesong mengenai detoks. Orang akan mudah percaya bila digembar-gemburkan keberkesanan dengan cara detoks begitu sebab mereka melihat result penurunan berat badan. Mereka melihat sekali result tu je tapi terlupa nak follow apa yang berlaku seterusnya?

Korang nak tahu?

Jawapannya, mereka kembali menjadi seperti dulu. Dan ada kajian yang menyatakan detoks ni adalah karut. Pulak.

Seperti yang Dr. Ians cakap yang badan kita sebenarnya mampu membuang toksin sendiri tanpa perlu usaha ekstra daripada pemilik tubuh.

Dah karut tapi kenapa masih perlu detoks?

Tapi kalau korang sendiri ada kesedaran tentang pemakanan yang ambil dari kecil lagi, yakni jenis suka makanan segera, minum air gas, sukakan makanan dan minuman manis. Tabiat ini elok dihentikan dan caranya ialah detoks.

Konsep detoks yang Cik Mien buat dan ikut ini ialah untuk bantu kita kawal dan jaga pemakanan. Kalau sebelum ini Cik Mien sejenis suka makan makanan segera, bila ada air gas mesti minum, suka dengan junk food, dan seterusnya.

Selepas mencuba cara detoks ini dan juga mengamalkan menu detoks yang Shaklee cadangkan ni, Alhamdulillah keinginan nak makan makanan yang manis makin berkurang.

Cara Memilih Detoks Yang Sesuai

Ini adalah syarat-syarat yang Cik Mien ikut dalam menyediakan menu detoks sendiri:

1. tiada gula, tiada garam atau kurangkan kedua-duanya.
2. tiada masakan bergoreng, hanya rebus, kukus, stim, bakar, oven
3. minum air masak 3L dan ke atas
4. waktu makan ialah dengan menjarakkan meal utama setiap 4 jam. Selangkan dengan buah/salad setiap 2 jam. Dinner last sebelum maghrib / isyak / 3 jam sebelum lelap

Apapun jangan pula korang langsung tak makan dan pastikan makanan disediakan adalah seimbang.

Menu Detoks Hari Pertama hingga Ketujuh

Menu yang disediakan oleh pihak Shaklee ini telah dikaji dan disahkan oleh saintis serta pakar nutrisi Shaklee. Untuk mudahkan kita, Shaklee sediakan menu ini sebagai panduan. Dan dengan menu ini juga mudah untuk kita ubah mengikut kesesuaian dan cara pemakanan masing2 bagi minggu kedua dan seterusnya.

Minggu pertama detoks kita wajib menu 7 hari ini.

Hari Pertama Detoks

Hari Pertama Detoks

Hari Kedua Detoks

 

menu detoks hari kedua

Hari Ketiga Detoks

menu detoks hari ketiga

Hari Keempat Detoks

menu detoks hari keempat

Hari Kelima Detoks

menu detoks hari kelima

Hari Keenam Detoks

menu detoks hari keenam

Hari Ketujuh Detoks

menu detoks hari ketujuh

Cara Memilih Detoks Untuk Beginner

Kalau kita baca menu 7 hari Shaklee ini memang boleh buat badan kita terkejut badak. Badan kita confirm akan terkejut bila 3 hari duk makan sayur je. Jadi di sini Cik Mien suka cadangkan detoks ini kita buat secara cool dan rileks. Sebab target kita nak badan kurangkan sugar craving and etc, kita mulakan menu yang relaks dulu dan barulah ke menu yang ekstrem.

Ok ini adalah cadangan menu relaks, energetic dan ekstrem.

#1 Menu relaks

Amalkan eat clean 3x meals
Kawal makanan dengan mengamalkan konsep #sukusukuseparuh iaitu suku nasi, suku ayam/ikan/daging/ serta setengah sayur dan buah.

#2 Menu energetic

Amalkan makan sayur sahaja selama 3 hari. Mulakan dengan protein dan cadangan protein terbaik ialah ESP di hari pertama.

Hanya makan nasi pada hari ke 6 dan 7.

#3 Menu ekstreme

Ikut meal plan 7 hari di atas

Pastikan kita study betul2 menu mealplan yang kita boleh buat. Macam Cik Mien cakap tadi jangan paksa badan kita untuk berubah secara drastik. Cik Mien akan share dengan korang pengalaman Cik Mien mengatur meal plan dan kini Alhamdulillah, Cik Mien masih mengamalkannya. Nak tahu? Bagi la komen sikit pada post ini ye.

Untuk membantu korang berjaya misi detoks ni, sudah tentu korang perlukan pengedar Shaklee seperti Cik Mien untuk guide dari A hingga Z, from zero to hero.

Kalau ada sebarang pertanyaan/info boleh contact Cik Mien ye.

xoxo
Cik Mien

SID: 1094977

Wanita yang memilih produk yang berkesan, selamat dan semulajadi

FB : Sharminie Zainul Abidin

FB Page: HealthyInside.co

Instagram: sharminie_za

Blog: http://sharminie.com/

Whatsapp/Telegram: 0123813525

Leave a Reply

CommentLuv badge