Testimoni Set Hamil Shaklee: Cara Atasi Bacaan HB rendah

Cik Mien dulu senasib juga. Pregnant je terus kesan hb rendah. Impaknya sehingga Cik Mien dikenalpasti berisiko untuk anemia sekiranya hb rendah berterusan.

Jadi sekarang Alhamdulillah, set hamil ni tétap amalkan walapun tak mengandung. Dah jadi supplemen harian untuk Cik Mien.

Jom kita ikuti dilema bacáan hb rendah semasa hamil dan cara atasinya.

SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE-7

TESTIMONI 01 : SHIMA ZAINAL

[BACAAN HB RENDAH SEWAKTU HAMIL]

Pengalaman hamil adalah suatu pengalaman yang tak dapat dilupakan. Ini kerana setiap kehamilan itu ada ceritanya tersendiri. Begitu juga dengan saya, Shima, sewaktu hamil anak kedua pada tahun 2016. 

Saya mula mengenali Shaklee ketika TTC (Try-To-Conceive). Oleh itu, sepanjang kehamilan, saya mengamalkan produk Shaklee sepenuhnya. 

Alhamdulillah, kedua-dua doktor (kerajaan dan swasta) tiada masalah dengan cara saya.

Permulaan kehamilan kedua saya berjalan dengan lancar. Sungguhpun ada morning sickness tapi terkawal. Bacaan hemoglobin (hb) saya sewaktu 12 minggu ialah 12.4 g/dL. 

Oleh kerana ini pengalaman kedua hamil, oleh itu saya sangat risau tentang bacaan hemoglobin saya. Setiap kali tunggu keputusan darah, memang saya nervous. Jadi, bila kali kedua check-up bacaan hb lebih dari 12 g/dL, saya sangat seronok dan bersyukur.

Selepas itu, saya terlalai. Ada beberapa kali dalam sebulan tu, saya lupa ambil supplement terutama Vitalea, Vitamin C, B Complex. Rasanya ada lebih 3 kali saya lupa. Pada saya, takkan 3 kali skip supplement, hb boleh drop kan. Paling kurang pun mesti drop sikit je, tapi still atas 11 g/dL. Ya lah, sebab sebelum tu lebih 12 g/dL. So, saya pun cool je sehinggalah pada next check-up, iaitu 16 minggu.

Alangkah terkejutnya saya apabila keputusan hb saya drop sehingga 10.8 g/dL. Terduduk saya melihatkan keputusan tersebut. Bersedialah telinga untuk mendengar bebelan nurse sebab hb drop banyak macam tu. 

Bila kena interview dengan nurse, nurse tanya kenapa hb drop. Saya pun berterus terang je cakap saya ada skip beberapa kali supplement. Terus kena sound dengan nurse. Dan, nasihat dia ni memang saya pegang dan ingat sehingga sekarang. Nurse kata, jangan sesekali skip supplement, walaupun sekali. Sebab bacaan hb kita boleh drop banyak. Hari-hari kena makan supplement supaya hb stabil.

Hb sangat penting kerana ia adalah kandungan protein di dalam sel darah merah yang membantu membekalkan oksigen ke dalam sel-sel badan kita. Semakin meningkat usia kandungan, semakin berisiko hb kita drop kalau kita skip supplement. Dan, kita terdedah dengan lebih banyak risiko kehamilan.

Sebab tu, sejak dari itu, saya tak pernah skip makan supplement Pre-Natal Shaklee. Iaitu ESP, Vitalea, Vitamin C, B Complex, Ostematrix, dan Omega Guard. Setiap hari saya akan pastikan saya makan supplement Shaklee saya. Tambahan pula, saya ada masa 2 minggu untuk next check-up.

Di Klinik Kesihatan (KK), memang begitu. Kalau ada yang tak kena semasa check-up, akan ada follow up check-up selepas 2 minggu, instead of sebulan. Jadi, memang saya pulun ambil 2 biji Vitalea, 1 biji Vitamin C, dan 1 biji B Complex setiap hari without miss.

Alhamdulillah, bacaan hb saya kembali stabil selepas 2 minggu, iaitu 11.0 g/dL. Dan nurse amat berpuas hati dan benarkan saya teruskan supplement Shaklee. Kalau tak, memang nurse suruh saya tukar. Sebab nurse bimbang kalau Shaklee tak sesuai dengan saya. Tapi saya yang “obsess” dan tahu Shaklee adalah terbaik untuk saya, tetap ingin teruskan dengan produk Shaklee. Alhamdulillah, next check-up ialah selepas 4 minggu. Kembali normal.

Beberapa minggu selepas tu, bacaan hb saya sangat cantik. Semua lebih daripada 11.0 g/dL. Keputusan darah lain pun cantik dan tiada masalah, termasuk MGTT. Sehinggalah check-up selepas Aidilfitri. Sungguhpun saya tak pernah skip supplement, tapi hb drop sikit ke 10.7 g/dL. Namun bila jumpa doktor, doktor kata normal sebab lepas raya. Banyak makan rendang. Ibu-ibu lain pun sama katanya. Masa tu kandungan saya dah 30 minggu.

So, selepas 2 minggu, bila check semula, keputusan hb saya naik ke 11.6 g/dL. Alhamdulillah. Bacaan hb saya stabil sehinggalah ke hari bersalin. Nurse dan doktor berpuas hati dan tiada masalah.

Ibu-ibu yang sedang hamil, pastikan anda amalkan set Pre-Natal Shaklee dan jangan miss walau sehari pun. Jangan culas. Setiap hari WAJIB ambil. Jangan jadi macam saya. Semoga kehamilan anda semua berjalan dengan lancar dan dipermudahkan. 

Ameen Ya Mujib.

Shima Zainal

#SupermomShakleeStory
#HT3S9

Cara Atasi Bacaan hb rendah

Untuk mereka yang ingin dapatkan set yang diamalkan oleh Puan Shima Zainal ini, boleh lah hubungi cik mien ye.

PERTANYAAN | TEMPAHAN

Anda boleh hubungi 0123813525 (Cik Mien)

atau

taip ‘SET HAMIL SHAKLEE’ ke http://www.wasap.my/60123813525

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.