Tips Pilih Pencuci Muka Yang Berkesan Untuk Kulit Muka

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Ceria,

Alhamdulillah syukur sangat diberi kesihatan yang baik untuk Cik Mien menulis. Sekarang ni kan kalau Cik Mien jumpa kawan lama ada yang menegur kulit muka makin cerah. Dan nampak lembap daripada dulu. Jadi Cik Mien nak kongsi dengan korang tips pilih pencuci wajah yang berkesan untuk kulit muka kita. in sha Allah dengan memilih pencuci yang sesuai pasti korang akan dapat wajah yang diidamkan.

#1 Tips Pilih Pencuci Muka Yang Berkesan dengan Memilih Jenis Gel

Kalau di pasaran, kita akan jumpa tiga jenis pencuci wajah iaitu gel, krim dan sabun berbuku. Apa bezanya ketiga-tiga jenis ni?

Sudah tentu jawabnya kita memilih jenis pencuci muka dengan mengenalpasti kesesuaian mengikut jenis kulit muka kita.

Kulit muka kita ada yang jenis normal, kering (dry), berminyak (oily), sensitif dan kombinasi.

Antara ketiga-tiga jenis pencuci muka mana satu yang sesuai dengan kulit muka kita?

Gel- sesuai untuk semua jenis kulit dan bersifat melembap

Krim- sesuai untuk kulit sensitif, kulit berminyak,

Sabun berbuku-kulit normal

Jadi mana satu yang paling sesuai dan selamat untuk muka kita?

Sudah tentu lah jenis gel kerana ia sesuai untuk semua jenis kulit.

Tips Memilih Pencuci Muka Yang Sesuai

#2 Tips Pilih Pencuci Muka Yang Berkesan dengan Bebas Sabun

Pernah ke korang rasa tegang selepas mencuci muka dengan pencuci muka?

Kemudian di kawasan yang tegang tu terasa kering?

Bagi pencuci muka yang jenis banyak sabun, korang akan alami situasi sebegini.

Dan ia bukan normal. kerana ia kurang membantu untuk melembapkan kulit kita.

Jadi makin kering ada la. Best ke kulit muka jadi kering?

#3 Tips Pilih Pencuci Muka Yang Mempunyai pH Seimbang

pH yang seimbang ialah sekitar 5.5, yang sesuai dengan pH kulit kita.

elakkan dari memilih jenis yang beralkali.

#4 Tips Pilih Pencuci Muka Yang Bebas Bahan Kimia

Paraben? Yes, sudah tentu kita kena pilih pencuci muka yang bebas paraben. Tapi bukan paraben je, ada 1499 bahan kimia lain yang korang kena check dan pastikan pencuci muka yang korang pilih tu betul2 bebas bahan kimia.

Antaranya,

  • Lauryl sulfates/Laureth sulfates
  • Synthetic fragrance
  • Formaldehyde donating preservatives
  • Resorcinol
  • Mineral Oil/Paraffin/Petrolatum
  • Microbeads (microplastics)
  • EDTA
  • Ethanolamines (MEA/DEA/TEA)
  • Benzophenone
  • Phthalates
  • Cyclosilicone
  • Quaternary ammonium compounds
  • Quaternium-15
  • Hydroquinone
  • Synthetic colours
  • Animal Derived Ingredients
  • Lanolin
  • Propylene glycol
  • Heavy Metals
  • Mercury
  • Silver & Salts
  • Barium salts
  • Solvents
  • Toluene
  • Chlorofluorocarbon propellants
  • Perfluorinated compounds
  • Coal Tar
  • Talc
  • Wheat (Gluten)

Bila pencuci muka kita bebas bahan kimia, kita boleh menggunakannya dengan konfiden semasa hamil.

Kalau nak tahu bahan kimia di dalam produk penjagaan wajah dan kosmetik boleh menyumbang kepada kecacatan janin.

Jadi amat penting kita cerewet dalam memilih pencuci muka yang sesuai dan berkesan kepada kulit muka.

Mana nak dapat pencuci muka yang ada cirri-ciri di atas? Cik Mien ada jawapannya.

Youth Luminous Gel Oil Cleanser yang mengandungi

  • Muscadine Grape Extract,- manfaat untuk perlindungan kulit, mencegah kerosakan kulit daripada alam sekitar yang tercemar
  • Exfoliating Green Algae Complex,-mengeluarkan sel kulit mati semasa ia menghidrat kulit kita. Ia tidak mengandungi microbeads kasar (tujuan exofoliate) yang lebih cepat merengkuh kulit sensitif.
  • Vital Repair+(Vitamins, Botanicals)- manfaat untuk perlindungan dan melembutkan kulit, serta bahan2 ini bertindak dengan meneutralkan dan melawan radikal bebas.
  • Avocado Oil,
  • Yeast Extract

Pencuci muka gel Shaklee ini sangat bagus untuk semua kulit kerana ia bertindak menggilap, membersihkan dan menyediakan kulit kita kepada lebih bersih.

Harga untuk Youth Luminous Gel Oil Cleanser ialah RM205.38 dengan kandungan sebanyak 125ml.

Untuk pesanan segera boleh hubungi Cik Mien ye.

 

xoxo
Cik Mien

Wanita yang memilih pencuci muka yang berkesan dan semulajadi

FB : Sharminie Zainul Abidin

FB Page: HealthyInside.co

Instagram: sharminie_za

Blog: http://sharminie.com/

Whatsapp/Telegram: 0123813525

Pencuci Muka Untuk Semua Jenis Kulit

2 Comments

  1. Zumal April 15, 2018
    • Mien April 16, 2018

Leave a Reply

CommentLuv badge